Community Reinforcement Approach - Werkboek

  • Reinier van den Haak Ruud Ginneken H.G. Roozen
€ 21,95
5% studentenkorting Bestel twee verschillende Nederlandstalige voorgeschreven studieboeken en krijg 5% studentenkorting
Bekijk online exemplaar
Informatie
Beschrijving

Dit werkboek biedt een praktische aanpak voor iedereen met alcohol- en/of drugsproblemen: de Community Reinforcement Approach (CRA). Het boek kan ook worden gebruikt bij gedragsverslavingen als (online) gokken en gamen. Met dit boek kan zelfstandig gewerkt worden, maar het is vooral bedoeld als aanvullend materiaal bij een lopende CRA-behandeling binnen een instelling of behandelpraktijk.

Community Reinforcement Approach – Werkboek geeft behandelaren concrete handvatten om de CRA-methodiek in de praktijk toe te passen. Dit gebeurt met veel concrete en uitgewerkte procedurestappen, en beeldende casussen uit de behandelervaringen van de auteurs.

Het boek beschrijft een breed scala aan CRA-procedures/- modules. Dit helpt mensen met verslavingsproblemen bij het vinden van gedragsalternatieven, waardoor ze hun persoonlijke belangen en doelen kunnen behartigen. Hier wordt aan gewerkt middels het versterken van vaardigheden en deelname aan pro-sociaal/recreatief gedrag. De lezer krijgt de regie stevig in handen door bij elk hoofdstuk aan de slag te gaan met de verschillende CRA-technieken bij een geheel uitgewerkte casus. Bijvoorbeeld over hoe Nanda oefent met het weigeren van GHB, hoe Koos wil leren biljarten zonder drank en hoe Ivo rondom het gamen slaande ruzie heeft met zijn ouders en zijn agressie meer onder controle wil krijgen

Deze uitgave is tweeledig en bestaat uit een handleiding voor de therapeut en een apart werkboek voor de cliënt. Dit werkboek kan gebruikt worden als aanvulling op de behandeling maar cliënten kunnen hier ook zelfstandig mee aan de slag.

Reinier van den Haak is GZ-psycholoog, in opleiding tot klinisch psycholoog/psychotherapeut en werkzaam bij de verslavingszorginstelling Iris- Zorg.

Ruud van Ginneken is (A)CRA-behandelaar en supervisor en werkzaam bij de verslavingszorginstelling IrisZorg.

Hendrik G. Roozen, Ph.D is GZ-psycholoog en verbonden aan het Center on Alcoholism, Substance Abuse, and Addictions (CASAA) van de universiteit van New Mexico in Albuquerque (VS). Tussen 2012 en 2016 was hij als bijzonder hoogleraar verbonden aan het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University (TRANZO) in Neder land.


Vakgebieden
Productdetails
Uitgavejaar 2022
ISBN 9789036827164
Verschijningsdatum 5 mei 2022
Editie 1
Auteur(s) Reinier van den Haak Ruud Ginneken H.G. Roozen
Taal Nederlands

Scroll to top