De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater

  • Ben Gunnewijk Susan de Boer
€ 32,00
5% studentenkorting Bestel twee verschillende Nederlandstalige voorgeschreven studieboeken en krijg 5% studentenkorting
Bekijk online exemplaar
Informatie
Beschrijving

Dit boek bevat een waaier van verhalen over veelvoorkomende stoornissen en hun behandeling. Het richt zich in de eerste plaats op (toekomstige) professionals in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Voor hen bevat het waardevolle inzichten over hoe het is om als kind groot te worden met een psychiatrische stoornis – of hoe het is om ouder van dat kind te zijn.

De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater - ervaringen van jeugdigen, ouders en professionals vertelt de verhalen van de ouders en jeugdigen zelf. Hun ervaringen met de kinder- en jeugdpsychiatrie en het leren omgaan met de stoornis staan centraal. De beschrijvingen geven een breed beeld van patiënten en ouders, en staan daarmee in de traditie van Oliver Sacks. Zo laten de verhalen zien dat deze mensen weliswaar moeten leven met een zekere kwetsbaarheid, maar ook een maatschappelijke rol kunnen vervullen en levensgeluk kunnen vinden.

Kinder- en jeugdpsychiater Ben Gunnewijk helpt kinderen en jeugdigen met psychiatrische stoornissen zoals een autismespectrumstoornis, adhd en depressie, en hun ouders. Met dit boek deelt hij zijn inzichten. Hij zet de lezer aan het denken, om zo de ontwikkeling van toekomstige behandelprotocollen te optimaliseren.

Freelance journalist en tekstschrijver Susan de Boer. Voor dit boek werkte zij de interviews van ouders, jongeren en zorgprofessionals om tot vlot leesbare hoofdstukken. 

Inhoudsopgave
Deel 1 De ervaringen van ouders en jongeren.- De jongen met autistische kenmerken en adhd die natuurkunde studeert.- De autistische jongen die de diagnose niet verdraagt.- De student met autisme.- De jongen met ernstige ontwikkelingsstoornissen die in een gesloten plaatsing tot rust komt.- De adhd-student die een praktijk als dierenarts heeft.- De jongen met hersenletsel door prenatale blootstelling aan alcohol die intensieve zorg vraagt.- De jongen met een verstandelijke beperking en stoornis in het autistisch spectrum.- Drie kinderen in een gezin die aandacht vragen.- De jongeman met psychotische belevingen met wie het soms goed gaat.- De moeder van Jeroen.- De jongen met vermeend autisme, die depressief waas en nu tv-maker wordt.- De vader van Lodewijk.- Het angstige meisje dat zonder buikpijn op de fiets stapt.- Het meisje dat niet eten wil.- Het meisje dat een jongen is.- De intelligente jongen die niet naar school gaat.- Deel 2 Ervaringen van de professionals.- Psychiater van het (zeer) jonge kind.- Verpleegkundig specialist.- Sociotherapeut in de acute psychiatrie.- Basispsycholoog en gedragswetenschapper.- Bijzonder hoogleraar ADHD bij volwassenen.- Oud-directeur van een centrum voor kinderpsychiatrie.- Nabeschouwing, kinder en jeugdpsychiater.
Vakgebieden
Productdetails
Uitgavejaar 2021
ISBN 9789036825795
Verschijningsdatum 8 feb. 2021
Editie 1
Auteur(s) Ben Gunnewijk Susan de Boer
Bindwijze Paperback
Taal Nederlands

Scroll to top