De ziekte van Huntington en verwante erfelijke neuropsychiatrische aandoeningen

medische aspecten, psychosociale gevolgen en hulpverlening

  • E.L. Vervoort, F.J. van Zuuren
€ 69,50
5% studentenkorting Bestel twee verschillende Nederlandstalige voorgeschreven studieboeken en krijg 5% studentenkorting
Bekijk online exemplaar
Informatie
Beschrijving
De ziekte van Huntington is een ernstige, ongeneeslijke ziekte van het zenuwstelsel met een wijdvertakte problematiek die bij veel hulpverleners onvoldoende bekend is. De symptomen bestaan niet alleen uit achteruitgang in motoriek en denken, maar leiden ook tot karakterveranderingen en psychiatrische problemen. De ziekte is in hoge mate erfelijk; met een DNA-test is inmiddels te voorspellen of iemand de ziekte zal ontwikkelen. Niet alleen de patiënt wordt langdurig met de gevolgen van de ziekte geconfronteerd, maar ook de partner, de kinderen en verdere familie. Het aantal mensen in Nederland dat dagelijks psychosociale gevolgen ondervindt van deze ziekte wordt geschat op vijftien- tot twintigduizend personen. Goede psychosociale opvang van zowel de patiënt als de direct betrokkenen is mede daarom van groot belang.

'De ziekte van Huntington en verwante erfelijke neuropsychiatrische aandoeningen' is bedoeld om alle wetenschappelijke kennis en praktische informatie rondom de ziekte van Huntington en enkele verwante aandoeningen te bundelen op een voor de hulpverlener inzichtelijke manier. Het boek geeft een overzicht van de verschijnselen en de medische en erfelijke achtergronden, en beschrijft de problematiek van alle betrokkenen tijdens verschillende stadia van het ziekteproces. De situatie rond het erfelijkheidsonderzoek in Vlaanderen wordt eveneens kort belicht. Voorts wordt aan de hand van de ervaring opgedaan bij Steunpunt Huntington inzicht gegeven in de wijze waarop de psychologische en psychotherapeutische hulpverlening gestalte kan krijgen. Uiteraard is er in het boek aandacht voor het dilemma rondom het ondergaan van een DNA-test en wordt dieper ingegaan op de gevolgen van de gemaakte keuze.
Review
'De redacteuren zijn er, samen met de auteurs, schitterend in geslaagd om een allesomvattende bundel samen te stellen door de ziekte van Huntington vanuit verscheidene gezichtspunten te belichten. Dit gebeurt in het hele boek aan de hand van zowel literatuur als praktijkvoorbeelden. Hoewel ik uit het voorwoord begrijp dat dit boek bestemd is voor professionals in de gezondheidszorg, heb ik het hele boek door steeds het gevoel gehad dat het tevens een perfect naslagwerk is voor leken - hetzij voor personen die zich bevinden in één van de beschreven situaties, hetzij voor personen uit hun omgeving die regelmatig in contact komen met de aandoening. Bovendien is het hele boek geschreven in een vlotte, leesbare stijl, met een minimum aan medisch jargon.' A. van Tongerloo, Tijdschrift voor Psychiatrie, 2010/12.
Vakgebieden
Productdetails
Uitgavejaar 2009
ISBN 9789023245261
Verschijningsdatum 1 nov. 2009
Omvang 448
Editie 1
Auteur(s) E.L. Vervoort, F.J. van Zuuren
Bindwijze Ingenaaid
Taal Nederlands

Scroll to top