Handboek oplossingsgericht werken met licht verstandelijk beperkte clienten

  • J. Roeden F. Bannink
€ 36,95
5% studentenkorting Bestel twee verschillende Nederlandstalige voorgeschreven studieboeken en krijg 5% studentenkorting
Bekijk online exemplaar
Informatie
Beschrijving
'Ik vind dat jij veel goede ideeën hebt'. 'Wie, ik?' zegt Marianne met grote ogen van verbazing. 'Ja jij', zeg ik. En om het te bewijzen stapel ik Marianne's ideeën en successen op elkaar: 'Je doet dit al en dat al, en zus en zo, en je bent van plan om ...' 'Dat is waar', glundert Marianne, 'dat doe ik inderdaad allemaal al'.
Oplossingsgericht werken heeft veel te bieden. Het geeft erkenning en waardering aan de cliënt, focust op oplossingen en niet op problemen, schept optimisme, hoop en een positief toekomstperspectief voor de cliënt. Het draagt bij aan een goede samenwerking tussen cliënt en professional en zorgt voor humor en luchtigheid tijdens de gesprekken. Oplossingsgericht werken maakt daarbij gebruik van de aanwezige hulpbronnen en mogelijkheden van de cliënt. Die kracht wordt ingezet om een verandering te laten plaatsvinden in de richting die de cliënt wenst. Onze positieve ervaringen met oplossingsgericht werken vormden de aanleiding om deze methodiek te introduceren in de sector verstandelijk gehandicaptenzorg en om dit boek te schrijven. Dit handboek is een uitnodiging aan iedereen die in de dagelijkse praktijk werkt met cliënten met een lichte verstandelijke beperking om oplossingsgericht aan de slag te gaan.

John Roeden is gezondheidszorgpsycholoog, gedragstherapeut en schoolmusicus. Fredrike Bannink is klinisch psycholoog.
Review
"Een boek over oplossingsgericht werken met licht verstandelijk beperkte clienten. Dat betekent dat de professional zich richt op wat de client al goed doet en wat er anders is wanneer zijn probleem zich niet of minder voordoet of wanneer het al opgelost zou zijn. Het richt zich niet op oorzaken en klachten in het verleden, maar op het op basis van de hulpbronnen en mogelijkheden van de client ontwerpen van de door de client gewenste situatie in de toekomst en het vinden van oplossingen die de client helpen zijn doel te bereiken. Het boek is geschreven voor woonbegeleiders, activiteitenbegeleiders, ambulant begeleiders, schoolbegeleiders, maatschappelijk werkers, orthopedagogen, psychologen, therapeuten en psychiaters. In het boek worden onder meer behandeld: de betekenis van oplossingsgericht werken, oplossingsgerichte gespreksvoering en de verschillende fasen hierin, de samenwerkingsrelatie tussen professional en client en de manier waarop de professional kan reflecteren op het gesprek en zijn rol daarin. Beide auteurs zijn psycholoog en geven trainingen oplossingsgericht werken." (NBD|Biblion recensie, Jannetta van der Zee)
Productdetails
Uitgavejaar 2007
ISBN 9789026518065
Verschijningsdatum 26 okt. 2007
Omvang 280
Editie 1
Auteur(s) J. Roeden F. Bannink
Bindwijze Ingenaaid
Taal Nederlands

Scroll to top