Slaapstoornissen in de psychiatrie

  • Marike Lancel Maaike van Veen Jeanine Kamphuis
€ 54,95
5% studentenkorting Bestel twee verschillende Nederlandstalige voorgeschreven studieboeken en krijg 5% studentenkorting
Bekijk online exemplaar
Informatie
Beschrijving
Dit handboek biedt een overzicht van diverse slaapstoornissen, de diagnostiek en behandeling daarvan en hun relatie tot de psychiatrie en gebruik van psychofarmaca. 

Gezonde slaap is essentieel voor het functioneren van de hersenen. Slecht slapen is voorspellend voor het ontstaan van psychische klachten, voor de mate van remissie en het risico op terugval. Slaapstoornissen komen frequent voor bij vrijwel alle psychiatrische stoornissen en vormen één van de belangrijkste transdiagnostische symptomen.

Slaapstoornissen in de psychiatrie gaat per psychiatrische aandoening uitvoerig in op de wisselwerking tussen psychiatrie en slaapstoornissen, waarbij epidemiologie, pathofysiologie en specifieke behandelmogelijkheden aan bod komen. Tot slot wordt aanvullend aandacht besteed aan zowel medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling en aan enkele specifieke doelgroepen. Het boek geeft een verdiepend kader aan deze diagnose-overstijgende problemen, waarbij de theoretische achtergrond wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. 

Dit boek is bedoeld voor clinici, zoals psychiaters, psychologen, (huis)artsen en andere specialisten in de GGZ die zich willen verdiepen in de veelvuldig gemelde slaapproblemen bij mensen met een psychiatrische aandoening.

Het boek staat onder redactie van prof. dr. Marike Lancel, drs. Maaike van Veen en dr. Jeanine Kamphuis, allen verbonden aan het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie, GGZ Drenthe.

Inhoudsopgave
Slaap: een algemene inleiding.- Belang van slaap voor cognitief en psychologisch functioneren.- Diagnostiek van slaapstoornissen.- Insomnie.- Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen.- Hypersomnie.- Circadiane ritme slaap-waakstoornissen.- Parasomnieen.- Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen.- Schizofreniespectrumstoornissen.- Stemmingsstoornissen.- Angststoornissen.- Posttraumatische stressstoornis.- Aandachtsdeficientie-/hyperactiviteitsstoornis.- Autismespectrumstoornissen.- Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen.- Persoonlijkheidsstoornissen.- Niet-medicamenteuze behandeling van slaapstoornissen.- Psychofarmaca en de behandeling van slaapstoornissen.- Slaapproblemen bij kinderen en jeugdigen.- Slaapstoornissen bij ouderen.- Slaap en verstandelijke beperking.
Productdetails
Uitgavejaar 2020
ISBN 9789036825238
Verschijningsdatum 7 dec. 2020
Omvang 562
Redactie Marike Lancel Maaike van Veen Jeanine Kamphuis
Editie 1
Auteur(s) Marike Lancel Maaike van Veen Jeanine Kamphuis
Bindwijze Gebonden
Taal Nederlands

Scroll to top